Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για τους μαθητές/τριες της Α τάξης από την συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Λία Λάππα

Την Παρασκευή 1/3/2024 πραγματοποιήθηκε στους μαθητές των Α1 και Α2 τμημάτων του σχολείου μας ένα διαφορετικό μάθημα Λογοτεχνίας και Γλωσσικής διδασκαλίας, που διήρκεσε δύο διδακτικές ώρες. Με αφορμή την προγενέστερη διδασκαλία του κειμένου «Το μαύρο κύμα» του Λουίς Σεπούλβεδα στο μάθημα της Λογοτεχνίας και τη μελέτη κειμένων σχετικά με το περιβάλλον στην 3η  ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας, υλοποιήθηκε από τη δημοσιογράφο, συγγραφέα και γονέα μαθήτριάς μας,  κ. Λία Λάππα, ένα βιωματικό εργαστήρι με κεντρικό προβληματισμό τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του.

Συνταιριάζοντας τη λογοτεχνία με τη δημοσιογραφία μέσα από την προβολή ποικίλου οπτικοακουστικού υλικού, τα εύστοχα ερωτήματα, τον διάλογο και τη θαυμάσια αλληλεπίδραση με τους μαθητές, η κ. Λάππα  τούς πρόσφερε πλούσια ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό. Οι μαθητές κατανόησαν τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος ρυπαίνει τη θάλασσα, τη γη, τον αέρα και θέτει σε κίνδυνο τα ζώα, τα φυτά, τον ίδιο τον εαυτό του. Αντιλήφθηκαν το μέγεθος των καταστροφικών για το περιβάλλον ενεργειών των ανθρώπων και διερεύνησαν τα αίτια αυτών των ενεργειών. Προβληματίστηκαν για την τόσο ανεύθυνη και πολλές φορές εγκληματική συμπεριφορά των ανθρώπων και γοητεύτηκαν από τις τολμηρές δράσεις κάποιων οικολογικών οργανώσεων. Συνειδητοποίησαν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος, αλλά και την προσωπική ευθύνη καθενός για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.  Στη συνέχεια η φιλόλογος έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να επιλέξουν κάποια από τις προτεινόμενες εργασίες ή να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν δικά τους έργα προσωπικά ή συνεργατικά.

Επιστέγασμα όλων αυτών αποτελεί η εκπόνηση εργασιών από τα παιδιά, τα οποία δημιούργησαν έργα διαφορετικών κειμενικών ειδών για να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Τις εργασίες μπορείτε να απολαύσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στις Δραστηριότητες μαθημάτων (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία).             

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λάππα για αυτό το πρωτότυπο και τελεσφόρο εργαστήρι, καθώς και για την υπέροχη συνεργασία μας, η οποία απέδειξε πως όταν γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται, μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή κ. Πανάγου, ο οποίος αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη δράση, καθώς και στις συναδέλφους κ. Βάκρου, κ. Ράπτη και κ. Γιώτσα που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Η φιλόλογος και συντονίστρια της δράσης 

Γ. Ζαχαράκη

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.