Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

20/2/20223

4⁰ γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής

Καλεσμένη ήταν μία ψυχολόγος από το  “Χαμόγελο του παιδιού” για να μας μιλήσει σχετικά με την διαχείριση κρίσεων μέσα στην σχολική κοινότητα.

Ως κρίση μέσα στο σχολείο ορίστηκε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να διαταράξει με αιφνίδιο και βίαιο ψυχικά τρόπο τη ρουτίνα και το αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου στα μέλη της σχολικής κοινότητας , δημιουργώντας μια περίοδο παρατεταμένης ψυχικής αναστάτωσης και ανισορροπίας τόσο στους μαθητές όσο και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς.

Η ψυχολόγος του “χαμόγελου του παιδιού” απάντησε σε ερωτήσεις μας σχετικά με το πού πρέπει να απευθυνθούμε στην περίπτωση  που αντιληφθούμε κάποια ανησυχητική συμπεριφορά ή πρόβλημα που βιώνει μαθητής μας, κατατοπίζοντας μας επαρκώς σχετικά τόσο με τις γραμμές υποστήριξης του ίδιου του “χαμόγελου του παιδιού” (που απευθύνονται τόσο σε εμάς όπως και σε μαθητές που μέσω μας εφαρμογής chat, την οποία μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους, έχουν την δυνατότητα να αναφέρουν σε ειδικούς παιδοψυχολόγους τυχόν προβλήματα που τους απασχολούν).

Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στον σημαντικότατο ρόλο του εισαγγελέα, στον οποίο μας συνέστησε  αναμφισβήτητα να απευθυνθούμε σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, δεδομένο πως είναι ο απολύτως αρμόδιος να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να προστατευτεί άμεσα η ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Η σύσταση μέσα στο σχολείο μιας ομάδας διαχείρισης της κρίσης όπου θα συντάξει ένα πλάνο δράσης, σε συνεργασία βέβαια πάντα με τις οικογένειες των εμπλεκομένων μαθητών, είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. 

Αυτό που με βοήθησε το σεμινάριο να συνειδητοποίησω είναι πως όσο καλύτερα είμαστε προετοιμασμένοι στην διαχείριση μιας κρίσης, τόσο μικρότερο θα είναι το τραύμα που θα αφήσει στα παιδιά και τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει το σχολείο στον ρυθμό και στην κανονικότητα που είχε  πριν την έλευση της κρίσης.Αθανάσιος Παπαγιαννόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.